1 2 3
  • 1 Studio 1 + bar Komunardů 30
  • 2 Slévárna Přístavní 22
  • 3 Pokladna Komunardů 28

Selling Lies

Filmová projekce s následnou diskusí

Hrají: /Diskutovat budou:, Samir Ljuma, Tereza Engelová, Ondřej Soukup, Jan Bumba, Václav Sochor, Michal Klíma, Janek Kroupa, Karel Šimek Večer s fake news, který pořádá server Hlidacipes.org, odstartuje v 19:30 projekcí nového amerického dokumentu slavné režisérky Leslie Iwerks. Po něm budou mít účastníci příležitost diskutovat o vlivu sociálních sítí a šíření falešných zpráv na politickou situaci v České republice se známými českými novináři. Film uvádíme v angličtině s anglickými titulky.
Makedonská továrna na lži
Podle amerických vyšetřovatelů se výsledek tamních prezidentských voleb pokoušela ovlivnit zahraniční propaganda a fake news šířené na sociálních sítích. Část těchto aktivit měla mít původ v Rusku. Podstatnou část ale má na svědomí skupina teenagerů z makedonského městečka Veles.
Neuvěřitelný snímek na Oscara nominované americké dokumentaristky Leslie Iwerks Selling Lies, který v české premiéře promítneme, ukazuje, jak zásadně naše životy ovlivňují sociální média a jakou moc ve společnosti mají.
V roce 2016 objevily stovky makedonských teenagerů digitální Klondike v šíření politických fake news na Facebooku. Výjimečný pohled do srdce tajné sítě odhaluje pravdu o lžích a popisuje dramatický dopad těchto falešných zpráv z Makedonie na Ameriku a tamní prezidentské volby.
Půlhodinový film „Selling Lies“ vyhrál v roce 2019 na mezinárodním filmovém festivalu v Santa Barbaře cenu za nejlepší dokument. Porota ho označila za „znepokojivé, mrazivé svědectví, které divákovi otevře oči, umožní pochopit kontext a změní perspektivu pohledu události ve světě.“ Snímek produkovala nezávislá společnost Revelations Entertainment.

Dokument „Selling Lies“ do Prahy přiváží na pozvání serveru Hlidacipes.org makedonský koproducent Samir Ljuma, který film při jeho čtvrteční české premiéře také uvede a po promítání bude odpovídat na otázky. 

Fake news a dezinformace počesku
Hlidacipes.org pak k diskusi s účastníky večera o vlivu fake news a roli sociálních sítí v jejich šíření přizval přední české novináře:
reportérku České televize a serveru Hlídacípes.org Terezu Engelovou
odborníka na Rusko, zahraničního redaktora Hospodářských novin Ondřeje Soukupa
moderátora Českého rozhlasu Jana Bumbu
bývalého novináře BBC, dnes manažera korporátního PR Václava Sochora
předsedu Českého národního výboru Světového tiskového institutu, bývalého generálnhoí ředitele novinových vydavatelství Lidové noviny, Economia, Vltava Labe Media  Michala Klímu 
investigativního novináře z Českého rozhlasu Janka Kroupu
soudce Nejvyššího správního soudu Karla Šimka