1 2 3
  • 1 Studio 1 + bar Komunardů 30
  • 2 Slévárna Přístavní 22
  • 3 Pokladna Komunardů 28

Khamoro 2022

KONCERT TRADIČNÍ ROMSKÉ HUDBY

Hrají: Le Čhavendar/CZ, Flamenco Ballet Lucia Guarnido Studio/ESP, Jelena Marković & Elvis Ajdinović Orkestar/SRB, Arbat/FR Nedílnou součástí Khamora jsou koncerty tradiční romské hudby, které nebudou chybět ani letos. Během pátečního koncertu se v klubu La Fabrika představí čtyři romské kapely ze šesti zemí. Českou republiku budou prezentovat Le Čhavendar, španělské flamenko představí Flamenco Ballet Lucia Guarnido, balkánskou dechovku Elvis Adjinović Orkestar v čele se zpěvačkou Jelenou Marković a francouzsko-rusko-balkánské seskupení ARBAT představí světový mix romské hudby.
Vstupné:
290 Kč Vstupné

LE ČHAVENDAR/ČESKÁ REPUBLIKA

Barvy tuzemské romské hudební provenience budou hájit rokycanští Le čhavendar (Chlapci).

Členové skupiny vychází z tradic špičkových romských hudebníků z Rokycan. Avšak Le Čhavendar se tuto tradici a hudební umění snaží obohatit o řadu moderních hudebních prvků. Vzniká tak zajímavá směsice romského folkloru obohaceného o jazz, sambu, salsu či funk. Le Čhavendar působí na hudební scéně již víc jak dvě desetiletí. Dnes kapelu tvoří šest muzikantů: vokalista Emil Miko, sólový kytarista Marek Miko, sólový kytarista a vokalista Štefan Malík, kytarista, vokalista Milan Dužda a bubeník Michal Cába. Zakladatelem kapely je baskytarista a vokalista Jan Dužda. O hudebních kvalitách Le Čhavendar vypovídá účast na festivalech u nás i v zahraničí, například na Thames Festivalu, který se každoročně koná v centru Londýna a patří mezi nejnavštěvovanější festivaly ve Velké Británii.

FLAMENCO BALLET LUCIA GUARNIDO STUDIO/ŠPANĚLSKO

Ani v letošním ročníku festivalu Khamoro nemůžou chybět reprezentanti flamenca. Tentokrát to bude hudebně taneční formace Flamenco Ballet Lucia Guarnido Studio, jejíž členové se rekrutují z bývalých i současných studentů jedinečné tanečnice, pedagožky a choreografky Lucíi Guarnido. Lucía během aktivní kariéry působila v nejlepších tanečních projektech – Eva Yerbabuena Company, Andalusian Flamenco Ballet a GR Project Company. Svým studentům vštěpuje lásku a respekt k flamencu podpořenou tvrdou prací. A na výsledku je to vidět. Její tanečníci a tanečnice předvádějící úžasné umělecké výkony přivádějící publikum mnoha festivalů do varu. Přestože Lucía se svými tanečníky vychází z hlubokých tradic flamenca a autenticita je jedním z pilířů jejich práce, můžeme se těšit i na některé průlomové choreografie, jejichž součástí jsou i citlivě zařazené prvky jiných tanečních žánrů.

JELENA MARKOVIĆ & ELVIS AJDINOVIĆ ORKESTAR/SRBSKO

Jedním z vrcholů letošního ročníku festivalu Khamoro jistě bude vystoupení populární srbské zpěvačky Jeleny Marković s legendární balkánskou dechovou kapelou The Elvis Ajdinovic Orkestar. Jelena pochází z rodiny srbských romských hudebníků, jejím strýcem je slavný trumpetista Boban Markovič. Zpívat začala v sedmi letech a účastnila se různých soutěží a festivalů. Během kariéry si zazpívala s ikonami balkánské romské hudby, Sanjou Ilićem a Goranem Bregovićem. Srbská dechovka, která letos na Khamoru zahraje, nese jméno svého vedoucího, legendárního trumpetisty Elvise Ajdinoviće, jenž patří mezi nejznámější romské srbské hudebníky. Kapela byla založena již v roce 1970. Elvis je držitelem několika prestižních ocenění, za zmínku rozhodně stojí titul nejlepšího sólového trumpetisty festivalu Guća.  Mezi hudebníky The Elvis Ajdinović Orkestar najdeme další rodinné příslušníky. Spojení dvou velkých hvězd balkánské romské hudby, Jeleny a Elvise, slibuje jedinečný zážitek. Máme se na co těšit!

ARBAT/FRANCIE

ARBAT založili kytarista ruského původu Pascal de Loutchek a romská zpěvačka Lilia Roos Dalskaya. Hudebně-taneční uskupení nese název slavné bohémské moskevské čtvrti, kde se setkávají umělci a hudebníci. Přestože členové Arbatu vycházejí z tradiční hudby a tance ruských Romů, jejich aranžmá a interpretace jsou obohacené o segmenty modernějších žánrů jako jsou jazz, swing, latino, bossa nova a další. Úspěch ARBAT vychází nejen z profesionality zakladatelů souboru, ale také virtuosity dalších hudebníků, kterými jsou houslista Costel Nitescu kytarista Frank Anastasio, akordeonista Dario Ivković a kontrabasista Alexeï Derevistky. Krásnou hudbu doplňují špičkové romské tanečnice. Jak vypadá tradiční romská hudba a tanec v 21. století? To vám předvede ARBAT z Francie!

VSTUPNÉ NA MÍSTĚ 350 Kč