1 2 3
  • 1 Studio 1 + bar Komunardů 30
  • 2 Slévárna Přístavní 22
  • 3 Pokladna Komunardů 28

Ve stínu diktatury. Herec René Deltgen

Divadlo

Hrají: André Jung, Luc Feit Escher Theater, St. Pauli Theater, Hamburg. Dva lucemburští herci André Jung (naposledy jsme ho mohli vidět v kině ve filmu Má úžasná Wanda a v televizním seriálu Nezlomný/Unbroken) a Luc Feit (Babylon Berlin), kteří jsou úspěšní i v Německu, se snaží vžít do Deltgenovy situace a udělat si představu o životě umělce za diktatury
75 min.

Režie: Ulrich Waller
Výprava: Raimund Bauer 
Hrají: André Jung, Luc Feit

Západoněmecké poválečné děti znají Reného Deltgena jako rozhlasového vypravěče Paula Templa a jako Čaroděje z filmu podle Edgara Wallace; jeho poslední televizní rolí byl dědeček ve filmové adaptaci Heidi. Deltgen, který se od počátku své kariéry v UFA specializoval na hrdiny, hrál posléze v propagandistických filmech a stal se tak nedílnou součástí nacistické mediální strategie a ještě krátce před koncem války se ocitl na Hitlerově seznamu oblíbených herců.

Lucembursko ho po válce postavilo před soud a odebralo mu občanství. Během procesu, který projednával, jak se zapletl s nacistickým režimem, se Deltgen hájil příkladně naivním způsobem – vždy byl pouhým hercem a vždy jen plnil zakázky a smlouvy... vůbec žádné vědomí viny. Jeho vlast mu obzvláště vytýkala, že oficiálně agitoval pro nacisty především mezi mládeží.